Noord-Hollandse passie voor brass

Historie Alkmaar Brass

Historie Alkmaar Brass

Regionale Brassband ‘Waterland-Westfriesland’

Onder aanvoering van Tinko Nijdam ondernam een aantal liefhebbers van brassbandmuziek in april 1995 een poging om een regionale brassband van de grond te krijgen. Dit resulteerde in een eerste repetitie op 17 mei 1995. Aan het einde van deze repetitie werd besloten eenmaal in de twee weken te gaan repeteren. Deze repetities werden gehouden in het plaatselijke café in Middelie. Na enige repetities is de band, die toen nog geen naam had, verhuisd naar de zaal van het café “Ans & Piet” in Oosthuizen. Op 14 februari 1996 heeft in deze zaal de oprichtingsvergadering plaatsgevonden en werd er  met een vrijwel volledige bezetting doorgegaan onder de naam “Regionale Brass Band ‘Waterland-Westfriesland’ ” met de bedoeling deze vorm van muziek te promoten in de regio.

De verhuizing naar Alkmaar

Kort na de oprichting gingen we repeteren in Volendam waar we gebruik konden maken van het repetitielokaal van Fanfare ‘Wilhelmina’. Omdat de muzikanten in een ruimte omtrek rondom Volendam woonden met een zwaartepunt in de regio Alkmaar , zijn we in 2000 verhuisd naar Orgelzaal Booy in Alkmaar. Dat lag meer centraal en bood bovendien de mogelijkheid instrumenten op te slaan en de catering zelf ter hand te kunnen nemen.

Naamswijziging naar Alkmaar Brass

In februari 2006 hebben we besloten om onze naam te wijzigen in ‘Alkmaar Brass’. Onze brass band heeft ook zo haar pieken en dalen gekend. De dalen waren diep en meerdere malen stond opheffing van de band serieus op de agenda. Dankzij het doorzettingsvermogen van een aantal toegewijde leden – onder andere voormalig voorzitters Ton van de Heuvel en Jaap Doze – is de band blijven bestaan. Sinds het dirigentschap van Alexander Zwaan vanaf 2011 en de vernieuwing en verjonging binnen het bestuur is er een weer stijgende lijn ingezet.

Russisch Vuurwerk

In 2013 heeft de band haar eerste grote project verwezenlijkt. Een geslaagde concertreeks in het kader van het Nederland-Ruslandjaar was een muzikale uitdaging en leverde de band goede publiciteit en volle zalen op.

Brûnzen Spiker en eerste concoursdeelname

Aan de hand van Alexander Zwaan hebben we in 2014 succesvol deelgenomen aan het Gouden Spiker Festival in Ureterp en we wisten uit een deelnemersveld van 11 bands in de 4e divisie een verdienstelijke Brûnzen Spiker mee naar Noord-Holland te nemen. Het was de eerste bekroning op een stijgende lijn, die nog verder werd doorgezet met een sprekend eerste concoursresultaat op het OMF Concours in Drachten in maart 2015, waarbij we van de jury een verrassend advies kregen tot plaatsing in de 3e divisie.

Feestelijk jubileumjaar en successen zetten zich door

In ons jubileumjaar 2016 was de succesvolste deelname aan het Gouden Spiker Festival van de band: we wisten maarliefst twee prijzen mee naar Alkmaar te nemen: wederom een Brûnzen Spiker en de derde prijs voor het verplichte werk.

In juni 2016 zijn we vervolgens met de band op een geweldige concertreis geweest in Duitsland. Drie concerten op uiteenlopende plekken: In de chique concertkoepel in het hartje van Baden Baden, in een een prachtige concertzaal in Linkenheim bij Karlsruhe, en in een feestelijke biertent in de buurt van Alkmaars zusterstad Darmstadt.

In 2017 deden we weer mee aan het Gouden Spiker Festival en daar mocht Jelle Wittebrood, met de door Alexander Zwaan voor brassband gearrangeerde solo Xerxes, de Gouden Spiker voor de beste solist mee naar huis nemen. In 2017 en 2018 mocht Alkmaar Brass zich ook twee maal op rij de winnaar noemen van het Westfriesland Muziekfestival en de daarop volgende tweede concoursdeelname in 2018 in Enschede werd beloond met een prachtige eerste prijs (81,33 punten) in de derde divisie.

Verhuizing naar de Kofschipstraat

Na jaren een ‘thuis’ te hebben gehad in Orgelzaal Booy in de Alkmaarse Daalmeer, waren we op die plek uit ons jasje gegroeid; de ruimte werd te klein en qua akoustiek te vaak onaangenaam voor de groeiende vereniging. Na een lange zoektocht naar een andere ruimte binnen en buiten de stad, is de band uiteindelijk terecht gekomen in de op woensdagavonden nog vrije gymzaal aan de Kofschipstraat in Alkmaar. Na enkele proefrepetities bleek deze zaal goed geschikt voor de vereniging.
In de zomer van 2019 zijn in samenwerking met Alkmaar Sport aanpassingen gedaan in het gebouw zodat de voorzieningen beter passend zijn bij gebruik door muzikanten. De Coronacrisis zorgde er voor dat in 2020 en 2021 helaas weinig gerepeteerd kon worden, maar dat weerhoudt ons er niet van ons 25 jarig jubileum te vieren!

Dirigenten

Alkmaar Brass heeft onder leiding gestaan van de volgende dirigenten:

  • 1996  –  1997    Tinko Nijdam
  • 1997  – 2003    Hommo Tichelaar
  • 2003 – 2003    Coen van’t Hoff
  • 2003 – 2005    Jaap Doze
  • 2005 – 2008   Willem van Kooi
  • 2008 – 2009   Jan Schut
  • 2010 – 2010    Frank van Kooten
  • 2010 – 2011     Caroline van den Heerik
  • 2011 – huidig   Alexander Zwaan
Advertentie