Noord-Hollandse passie voor brass

Historie Alkmaar Brass

Historie Alkmaar Brass

Regionale Brassband ‘Waterland-Westfriesland’

Onder aanvoering van Tinko Nijdam ondernam een aantal liefhebbers van brassbandmuziek in april 1995 een poging om een regionale brassband van de grond te krijgen. Dit resulteerde in een eerste repetitie op 17 mei 1995. Aan het einde van deze repetitie werd besloten eenmaal in de twee weken te gaan repeteren. Deze repetities werden gehouden in het plaatselijke café in Middelie. Na enige repetities is de band, die toen nog geen naam had, verhuisd naar de zaal van het café “Ans & Piet” in Oosthuizen. Op 14 februari 1996 heeft in deze zaal de oprichtingsvergadering plaatsgevonden en werd er  met een vrijwel volledige bezetting doorgegaan onder de naam “Regionale Brass Band ‘Waterland-Westfriesland’ ” met de bedoeling deze vorm van muziek te promoten in de regio.

De verhuizing naar Alkmaar

Kort na de oprichting gingen we repeteren in Volendam waar we gebruik konden maken van het repetitielokaal van Fanfare ‘Wilhelmina’. Omdat de muzikanten in een ruimte omtrek rondom Volendam woonden met een zwaartepunt in de regio Alkmaar , zijn we in 2000 verhuisd naar Orgelzaal Booy in Alkmaar. Dat lag meer centraal en bood bovendien de mogelijkheid instrumenten op te slaan en de catering zelf ter hand te kunnen nemen.

Naamswijziging naar Alkmaar Brass

In februari 2006 hebben we besloten om onze naam te wijzigen in ‘Alkmaar Brass’. Onze brass band heeft ook zo haar pieken en dalen gekend. De dalen waren diep en meerdere malen stond opheffing van de band serieus op de agenda gezet. Dankzij het doorzettingsvermogen van een aantal toegewijde leden – onder andere voormalig voorzitters Ton van de Heuvel en Jaap Doze – is de band blijven bestaan. Sinds het dirigentschap van Alexander Zwaan vanaf 2011 en de vernieuwing en verjonging binnen het bestuur is er een weer stijgende lijn ingezet.

Russisch Vuurwerk

In 2013 heeft de band haar eerste grote project verwezenlijkt. Een geslaagde concertreeks in het kader van het Nederland-Ruslandjaar was een muzikale uitdaging en leverde de band goede publiciteit en volle zalen op.

Brûnzen Spiker en eerste concoursdeelname

Aan de hand van Alexander Zwaan hebben we in 2014 succesvol deelgenomen aan het Gouden Spiker Festival in Ureterp en we wisten uit een deelnemersveld van 11 bands in de 4e divisie een verdienstelijke Brûnzen Spiker mee naar Noord-Holland te nemen. Het was de eerste bekroning op een stijgende lijn, die nog verder werd doorgezet met een sprekend eerste concoursresultaat op het OMF Concours in Drachten in maart 2015, waarbij we van de jury een verrassend advies kregen tot plaatsing in de 3e divisie. Op onze tweede concoursdeelname in 2018 in Enschede werd beloond met een prachtige eerste prijs (81,33 punten) in de derde divisie.

Dirigenten

Alkmaar Brass heeft onder leiding gestaan van de volgende dirigenten:

  • 1996  –  1997    Tinko Nijdam
  • 1997  – 2003    Hommo Tichelaar
  • 2003 – 2003    Coen van’t Hoff
  • 2003 – 2005    Jaap Doze
  • 2005 – 2008   Willem van Kooi
  • 2008 – 2009   Jan Schut
  • 2010 – 2010    Frank van Kooten
  • 2010 – 2011     Caroline van den Heerik
  • 2011 – huidig   Alexander Zwaan