Noord-Hollandse passie voor brass

Dirigent

Alexander Zwaan

Alexander Zwaan (1960, Warmond) groeide op met fanfare en harmonie muziek. Begon als 8-jarige op cornet en daarna op trompet. Daarnaast maakt hij kennis met boerenkapellen, Dixielandjazz en dansorkesten. Hij studeerde trompet en harmonie- en fanfaredirectie. aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sinds 2000 maakte hij als cornettist deel uit van het succesvolle Amsterdam Brass dat drie titels won in de eerste divisie op de Nederlands Brassband Kampioenschappen en vervolgens in de Kampioensdivisie een tweede en derde plek behaalde. Ook werd een klinkend resultaat behaald tijdens de Open Franse Kampioenschappen. Tussen 2011 en 2017 was Alexander lid van Backum Brass waarmee o.a. een Nederlands kampioenschap werd behaald in de 4e en 3e divisie.

Alexander speelde op uitnodiging voor de Northop Silver Band, Royal Buckley Town Band (beide Wales), Ashton under Lyne, Boarshurst Silver Band en Yorkshire Co-op Band (allen Engeland). Hij deed mee aan vier Regionale Kampioenschappen en de fameuze Whit Friday Marches.

In 2010 vierde Alexander zijn 25-jarig jubileum als dirigent van diverse amateurorkesten. De eerste twaalf jaar als dirigent, instructuur en arrangeur bij St. Ceacilia Loosduinen en van 1993 tot 1998 als dirigent bij de St Jan’s Fanfare uit Zoeterwoude. Vanaf 1997 leidde hij TTVN (Trompetter- en Tamboerkorps Velsen Noord) dat in 2004 nadat de band was omgevormd tot brassband de naam Felison Brass aannam. Met Felison Brass werd promotie naar de derde divisie gerealiseerd en werden diverse prijzen gehaald tijdens festivals. Met deze band nam Alexander vijf keer deel aan de NBK en verder dirigeerde hij bijzondere concerten m.m.v. Engelse solisten, koren en andere gerenomeerde brassbands. Hoogtepunt was deelname aan de Whit Friday Marches en het concert in de Boarshurst Band Club in juni 2009. Eind 2010 verliet hij de Band.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In april 2011 werd Alexander gevraagd de muzikale leiding van Alkmaar Brass op zich te nemen. Inmiddels is Alkmaar Brass onder zijn leiding muzikaal erg gegroeid en behaalde de band een 1e prijs in de 3e divisie tijdens een concertconcours, werden twee West-Friese titels gewonnen en behaalde de band een 3e plek tijdens het Gouden Spiker Festival.

Naast zijn uitvoerende activiteiten schrijft Alexander artikelen over Brassbandmuziek en doet hij verslag van grote kampioenschappen voor CU Brass.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s