Noord-Hollandse passie voor brass

Dirigent

Alexander Zwaan

Alexander Zwaan (1960, Warmond) groeide als 8jarige op met fanfare en harmonie muziek. Eerst op hoorn en al snel daarna op trompet. Daarnaast maakt hij kennis met onder andere boerenkapellen en Dixielandjazz. Hij studeerde trompet en harmonie- en fanfaredirectie. aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sinds 2000 maakte hij als cornettist deel uit van het succesvolle Amsterdam Brass dat drie titels won in de eerste divisie op de Nederlands Brassband Kampioenschappen en vervolgens in de Kampioensdivisie een tweede en derde plek behaalde. Ook werd een klinkend resultaat behaald tijdens de Open Franse Kampioenschappen.

Tijdens deze periode en na zijn vertrek in 2006 speelde Alexander op uitnodiging voor de Northop Silver Band (Wales), Ashton under Lyne, Boarshurst Silver Band en Yorkshire Co-op Band (allen Engeland) en is hij een geregisteerd speler van de Royal Buckley Town Band (Wales). Hij deed mee aan vier Regionale Kampioenschappen en de fameuze Whit Friday Marches.

In 2010 vierde Alexander zijn 25-jarig jubileum als dirigent van diverse amateurorkesten. De eerste twaalf jaar als dirigent, instructuur en arrangeur bij St. Ceacilia Loosduinen en van 1993 tot 1998 als dirigent bij de St Jan’s Fanfare uit Zoeterwoude. Vanaf 1997 leidde hij TTVN (Trompetter- en Tamboerkorps Velsen Noord) dat in 2004 nadat de band was omgevormd tot brassband de naam Felison Brass aannam. Met Felison Brass promotie naar de derde divisie gerealiseerd en werden prijzen gehaald tijdens de Friese Brassband Kampioenschappen en op het BAAM muziek festifal. Met deze band nam Alexander vijf keer deel aan de NBK en verder dirigeerde hij bijzondere concerten m.m.v. Engelse solisten, koren en andere gerenomeerde brassbands. Hoogtepunt was deelname aan de Whit Friday Marches en het concert in de Boarshurst Band Club in juni 2009. Eind 2010 verliet hij de Band.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In april 2011 werd Alexander gevraagd de muzikale leiding van Alkmaar Brass op zich te nemen. Alkmaar Brass wordt in deze lange periode pas de vierde vereniging en dat is karakteristiek voor de manier waarop hij een vereniging wil leiden. Gericht op ontwikkeling van de individuele muzikant en het orkest als geheel. Een lange adem is daarbij gewenst. Inmiddels is Alkmaar Brass onder zijn leiding muzikaal erg gegroeid en dingt het op menig festival mee om de prijzen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s