Noord-Hollandse passie voor brass

de Brass Band

Alkmaar Brass is een collectief van ±25 fanatieke muzikanten spelend op koperblaasinstrumenten. Alkmaar Brass brengt muziek in alle denkbare muziekstijlen. Het ensemble is vormgegeven als een echte Engelse brassband, maar is in staat om in allerlei wisselende samenstellingen op te treden. Alkmaar Brass gaat combinaties met andere kunstvormen niet uit de weg. Denk aan verrassende combinaties met zang, film of foto, dans, popband, andere muziekinstrumenten zoals piano, orgel of viool; alles behoort tot de mogelijkheden. Dat maakt Alkmaar Brass uitermate geschikt om een rol te spelen tijdens uw evenement, concert of festival.
De brassband orkestvorm is ontstaan in Groot-Brittannië tijdens de Industriële Revolutie. Met name bedrijven waar eentonig werk te doen was, zoals fabrieken en kolenmijnen hadden hun eigen band, die naast de welkome afleiding voor de werknemers, ook zorgde voor een uitstekend uithangbord voor het bedrijf. Bovendien voorkwam het dat de mannen meteen na hun werk de kroeg indoken…
Vanuit Groot-Brittannië is de Brass Band over de hele wereld geëxporteerd. Wat daaraan zeker heeft meegeholpen is dat de Salvation Army (het Leger des Heils) de orkestvorm adopteerde als haar standaard.Belangrijkste landen waar de brassband is aangeslagen zijn naast de landen van het British Commonwealth (Engeland, Wales en Schotland, Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland): Nederland, (en dan met name Friesland) België, Noorwegen en Zwitserland.
In het begin van de industriële revolutie was het repertoire van de bands vooral bewerkingen van klassieke symphoniën en muzikale gedichten. In de jaren ‘20 van de 20e eeuw werden echter de eerste composities gemaakt speciaal voor deze orkestvorm ook door beroemde componisten als Gustav Holst en Edward Elgar en kwamen de eerste bewerkingen van jazz op. Sindsdien is er in Engeland, maar ook in de andere genoemde landen en nieuwe cultuurstroming ontstaan rondom deze orkestvorm, waarbij vele unieke composities zijn gemaakt, maar ook steeds meer is de lichte muziek – jazz, pop en film- en musicalmuziek – vast onderdeel geworden van het repertoire.
In het menu hierboven vindt u alle informatie over onze brass band

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s