Noord-Hollandse passie voor brass

Vooruitblik Podiumseizoen 2015-2016

ALKMAAR 7 Augustus 2015

Woensdag 12 augustus start Alkmaar Brass na een korte zomerstop weer met repeteren. Een kleine vooruitblik op het aanstaande podiumseizoen, doen we met dirigent Alexander Zwaan en voorzitter Ruud van Bodegraven.

Trombones, foto Johan van de Belt
Trombones, met in het midden voorzitter Ruud van Bodegraven. foto Johan van de Belt

Alkmaar Brass heeft haar programma in hoofdlijnen gereed. Het eerste evenement staat gepland op 25 oktober, een gezamenlijk concert met de Hoornse Brassband en top brassband Amsterdam Brass. Kijken jullie uit naar dit evenement?

Alexander: Samen een concert geven is altijd erg leuk en leerzaam. De afgelopen tijd hebben we al combinaties gemaakt met een harmonie-orkest en een fanfare-orkest.  Daarom waren we ook blij verrast en ook supertrots met de uitnodiging van Amsterdam Brass om nu een compleet brassbandconcert te doen. Die trots komt voort uit het feit dat de ontwikkeling die Alkmaar Brass doormaakt kennelijk ook bij een band uit de hoogste divisie niet onopgemerkt blijft. Dat gaat een mooie muzikale middag worden.

Hoe zit het muzikale programma er uit?

Alexander: Alkmaar Brass is net begonnen met het instuderen van een nieuw repertoire, waarin vooral werken met een Noors karakter. De Noormannen en hun heftige avonturen komen voorbij in Nordic Trilogy van Darrol Barry. Verder besteden we aandacht, natuurlijk, aan Edvard Grieg en aan Noorse volksmuziek. Onze bastrombonist krijgt tevens de kans om een deel van het Concert voor Bastrombone van Eric Ewazen te laten horen.

Als tweede staat op de planning deelname aan het Druif-Festival. Geen NBK? Met welk doel doen jullie mee aan dit festival?

Ruud: Doel is om wederom met een nieuw stuk muziek een degelijke prestatie neer te zetten en dat door een deskundige jury te laten beoordelen. Deelname aan het NBK is op dit moment met deze band niet mogelijk: ten eerste omdat we niet aan de deelnamevereisten voldoen: we hebben nog geen eerste prijs behaald op een concours. Daarnaast past deelname aan het NBK (nog..) niet zo bij Alkmaar Brass. Het concentreren op één stukje muziek is leerzaam, alleen zijn onze muzikanten vooral liefhebbers en wij vinden het ook een kwaliteit dat je jezelf tijdens een concert in diverse muziekstijlen kunt presenteren. Die twee verenigen zich in voorbereiding naar het NBK niet zo gemakkelijk.

Vorig seizoen behaalde Alkmaar Brass een verrassend resultaat op het concertconcours in Drachten, met een advies voor de 3e divisie. Nu de roes van dit goede resultaat is uitgewerkt, hoe gaat Alkmaar Brass om met dit advies?

Ruud: Wij zien het vooral als een positieve stimulans om door te gaan op de weg die we ingeslagen zijn: met goede muziek en veel inzet prettig muziek maken op een zo hoog mogelijk niveau. We gaan nu niet meteen op alle concoursen en wedstrijden meedoen in de 3e divisie: we zien het als een groeirichting. Er is weinig stimulans te halen uit een concoursdeelname waar je je stinkend je best voor doet en dan door het ijs zakt omdat het niveau eigenlijk net te hoog gegrepen is. Als we over een jaar of twee weer meedoen aan een concours is deelnemen in de 3e divisie natuurlijk wel de ambitie. We werken daar dan ook langzamerhand naar toe en dat kan ook als de bezetting van de band stabiel en compleet blijft.

Verderop in het seizoen zien we deelname aan het Gouden Spiker Festival staan. Ik neem aan dat jullie mee doen om een een Spiker te veroveren? Hoe vliegen jullie de voorbereiding aan?

Alexander: Na de winst in 2014 van de Bronzen Spiker willen we best wel meer. Deelname aan het Spiker Festival is al een beetje een traditie geworden. Niet alleen omdat we na hard repeteren daar een puike prestatie willen neerzetten, maar ook om daarna lekker met elkaar te gaan eten, ergens in de Friese binnenlanden. Het met elkaar leuk hebben is net zo belangrijk als de prestatie en dat geldt ook voor de voorbereiding. We werken hard in de repetitietijd die we hebben en we proberen de woensdagavonden zo efficiënt mogelijk te benutten. Daarnaast hebben we een paar extra momenten om te repeteren, soms met een gastdirigent, en om een try-out te doen. Dit alles om je prettig en zeker te voelen op het podium.

Alexander Zwaan, foto Johan van de Belt
Alexander Zwaan, foto Johan van de Belt

Tot slot zie we op het programma een reis naar Duitsland staan. Hoe is dit idee tot stand gekomen en wat zijn jullie verwachtingen daarvan?

Ruud: Eén van onze leden heeft zijn thuis in Duitsland, maar werkt in Nederland. Hij heeft het initiatief genomen om in zijn woonplaats Linkenheim nabij Karlsruhe een concert te organiseren. We doen dit ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van Alkmaar Brass in 2016. We grijpen de kans ook aan om in Darmstadt, één van de zustersteden van Alkmaar een concert te geven. Ook bij deze reis gaat het om plezier hebben naast het uitdragen van de liefde voor de brassbandmuziek, dit keer aan een internationaal publiek.

 

interview: Jan-Albert de Leur

Advertentie

Reacties zijn gesloten.