Noord-Hollandse passie voor brass

Alkmaar Brass kaapt Brûnzen Spiker weg uit Friesland

O2014-04-12 23.52.49p hét festival voor muziekvereningen uit de lagere divisies heeft de Alkmaarse formatie onder leiding van Alexander Zwaan tijdens een spetterend optreden een Bronzen ‘Spiker’ gewonnen.

Tijdens het jaarlijkse prestigieuze Gouden Spiker festival in het Friese Ureterp woedt elk jaar een felle strijd om de felbegeerde ‘Spikers’ Het festival, georganiseerd door de Friese Spijkerpakkenband is speciaal opgezet om een podium te bieden aan orkesten uit de lagere divisies. Dit jaar deden er een record aantal orkesten mee.

Tijdens het festival wordt van de orkesten verwacht een miniconcert te geven. De organisatie kiest een verplicht muziekstuk wat elk orkest ten gehore moet brengen en de orkesten vullen dat programma aan met een solostuk, een mars en een gedragen of koraalachtig werk. De stukken worden geblindeerd beoordeeld door twee vakkundige juryleden uit de muziekwereld..

In drie categoriën zijn drie prijzen te winnen: Voor het totaalprogramma worden er Spikers uitgedeeld in de kleuren goud, sulver en brûns en daarnaast zijn er prijzen voor de beste solist(en) en voor de beste uitvoering van het verplichte werk. In de 4e divisie, waaraan Alkmaar Brass meedeed, deden maarliefst 11 orkesten mee; waarvan 8 uit ‘thuisland’ Friesland. Het is dan ook bijzonder dat een orkest van buiten de provincie er met een Spiker vandoor gaat..

Alkmaar Brass werd door de jury geroemd om haar verrassende totaalprogramma en zeer muzikale vertolking. Ernst Rösler was de solist op besbas.

Met deze prestatie bewijst Alkmaar Brass dat er op goed niveau muziek gemaakt wordt in Noord-Holland en zet zichzelf daarmee ook op de kaart binnen muziekminnend Nederland. Na het vorig jaar al zeer goed ontvangen programma Russisch Vuurwerk laat Alkmaar Brass zien van vele markten thuis te zijn.

Binnenkort is Alkmaar Brass weer te beluisteren in de binnenstad van Alkmaar: op 14 juni geeft ze een concert op het Canadaplein in Alkmaar.

 

Advertentie

Reacties zijn gesloten.