Noord-Hollandse passie voor brass

Alkmaar Brass tourt door de eigen stad op 29 juni

Poster Zomer ConcerttourOp 29 juni a.s. is Alkmaar Brass drie maal te beluisteren op drie verschillende plekken in de stad. Als afsluiter van een seizoen waarin Alkmaar Brass vooral buiten de stad te horen is geweest, zal Alkmaar Brass op deze dag een tour maken door haar thuisstad. De tour wordt afgesloten in de thuiswijk van Alkmaar Brass: Alkmaar Noord.

Het collectief van ±25 fanatieke muzikanten spelend op koperblaasinstrumenten in brassband bezetting brengt muziek in alle denkbare muziekstijlen. Alkmaar Brass kiest er voor om met name op festivals en concerten te laten horen wat de orkestvorm brassband allemaal in haar mars heeft.

Over de brassband

De brassband orkestvorm is ontstaan in Groot-Brittannië tijdens de Industriële Revolutie. Met name bedrijven waar eentonig werk te doen was, zoals fabrieken en kolenmijnen hadden hun eigen band, die naast de welkome afleiding voor de werknemers, ook zorgde voor een uitstekend uithangbord voor het bedrijf.

Vanuit Groot-Brittannië is de Brass Band over de hele wereld geëxporteerd. Wat daaraan zeker heeft meegeholpen is dat de Salvation Army (het Leger des Heils) de orkestvorm adopteerde.

In het begin van de industriële revolutie bestond het repertoire van de bands vooral uit bewerkingen van klassieke symphoniën en muzikale gedichten. In de jaren ‘20 van de 20e eeuw werden echter de eerste composities gemaakt speciaal voor deze orkestvorm ook door beroemde componisten als Gustav Holst en Edward Elgar en kwamen de eerste bewerkingen van jazz op. Steeds meer wordt er nieuwe muziek speciaal voor brassband geschreven. Alkmaar Brass probeert juist deze muziek te programmeren. Deze muziek is vaak gemaakt door Britse componisten, maar tegenwoordig zijn ook steeds vaker Noorse, Zwitserse, Belgische en ook Nederlandse componisten vertegenwoordigd in dit genre. Tijdens de stadsconcerten brengt Alkmaar Brass een selectie van haar repertoire.

Brasstraditie

In Groot-Brittannië, het thuisland van de brassband, is het geven van ‘wilde’ concerten ergens in de stad gemeengoed. Vele bands geven, voornamelijk in de zomer, kleine concerten op pleinen, in parken of in treinstations. Deze traditie wil Alkmaar Brass graag gestand doen in onze eigen stad en heeft 3 locaties uitgekozen die zich prima lenen voor een klein concert.

Op 29 juni zal de band te beluisteren zijn op de volgende plekken:

  • rond 13:00 uur: Onder de grote Kerk, in de Koorstraat

  • rond 14:30 uur: bij de Ringersbrug, op de Noorderkade

  • rond 16:00 uur in winkelcentrum de Mare

 

Loop even langs, neem plaats op een terras in de buurt en kom even luisteren !

Advertentie

Reacties zijn gesloten.